Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Schoolvoorbeelden
Modellen van
HB beleid op school
Differentiatie
Kangoeroeklas
Leefklassen
Thuisonderwijs
Samenwerking
Sudbury, een optie?
'Kofschip Edegem
VBS Wakkerzeel
SBS Prins Boudewijn Wilrijk
De Kleine Prins Menen
GBS Eindhout
Octopus
Sint-Katelijne-Waver
Pulhof Antwerpen
Sint-Michielsschool Brecht
KDC Denderleeuw
freinetschool De Vlieger Gent
Sint Katarina
Sint-Katelijne-Waver
Secundair: Instituut Sint-Vincentius a Paulo Gijsegem
Sint-Barbaracollege Gent
...
 
Schoolvoorbeelden: werkt u ook mee met ons?

Elke vogel zingt zoals hij gebekt is. Zo lijkt het ook met scholen en hun beleid ten aanzien van hoogbegaafden.

Er zijn scholen die kiezen voor een groepering van hoogbegaafden in afzonderlijke leefgroepen.

Er zijn scholen die alles verwachten van differentiatie binnen de klas.

En nog anderen (de meesten) houden het op een combinatie van binnenklasdifferentiatie, zelfstandig werken (contractwerkk) en kangoeroeklassen, waarbij de HB leerlingen één of enkele uren per week in een afzonderlijke groep iets wordt aangeboden.

En nog anderen zien enkel versnellen, en nog eens versnellen...als hét instrument. Eén en ander zal natuurlijk per kind moeten bekeken worden: wat is voor DIT kind, DEZE leerling, VANDAAG, het beste?

Vaak hebben initiatieven verschillende namen: kangoeroeklas, klim-op klas, plusklas,.... en wat er concreet gebeurt verschilt al wel eens, ook al heeft het kind dezelfde naam. Wij proberen op deze pagina's een aantal beschrijvingen te verzamelen van wat er concreet in scholen gebeurt. We zien het een beetje als inventaris van wat er gebeurt, maar eveneens van wat mogelijke initiatieven kunnen zijn. Misschien groeien deze pagina's wel uit tot een plaats waar scholen die denken aan een initiatief naar hoogbegaafden toe, informatie kunnen vinden waardoor ze het wiel niet opnieuw zelf moeten uitvinden?

Alleszins aan alle scholen en ouders die aan deze pagina's meewerken en nog zullen
meewerken: van harte dank!

Informatie delen is essentieel om vooruit te kunnen gaan. Alleen op die manier wordt het woord doorgegeven, en kan de ene van de andere leren. In het belang van "onze" kinderen.

Wij verwachten dus JOUW BIJDRAGE ook...

 

Misschien alvast een voorbeeld geven van een ministerie die een handje toesteekt voor de scholen. Het Ministerie van Onderwijs van Canada (British Colombia) maakte deze resources guide voor leerkrachten...

Ook deze plusklas deelt al lang materialen, vanuit Nederland.

En de Leonardoscholen zijn in Nederland een "booming business", die blijkbaar veel tevreden ouders en kinderen oplevert.

 

YW


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be