Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
HB op school
Drie vragen
Samenwerking
School-Ouders
Lesgevers
Lastige ouders
Aangepast onderwijs
Enkele voorbeelden van
begaafde leerlingen
Typering van leerlingen
Leerstijlen
Onderpresteren
Didactisch materiaal
Visies op HB in onderwijs
Modellen van aanpak
Versnellen
Ervaringen
Scholen "met" HB
 
Aangepast onderwijs: De noodzaak van differentiatie
 
"Niets is onrechtvaardiger dan de gelijke behandeling van ongelijken"
 

Bekijk deze prent even. Spontaan heb je medelijden met dat arme visje. En toch is er reeds aan dat visje gedacht: het heeft een eigen bokaal, en zal wellicht door de meester en medeleerlingen geholpen worden om de opdracht te voltooien. En dat is goed.

De meeste mensen denken niet direct aan de aap. Tenzij om te overwegen dat "die het toch wel gemakkelijk zal hebben".

En toch heeft de aap een probleem: eigenlijk kan hij een heel bos gebruiken, om voldoende uitgedaagd te worden en te leren een inspanning te doen. Zelfs een opdracht als "klim achterstevoren in de boom", of "klim vijf maal in die boom", kunnen onze aap slechts evenboeien

Er stelt zich wel een klein probleem. Als we deze aap iets willen bijleren, moeten we dus een bos planten. En dat bos moet groeien. Dus die uitdagende opdracht voor onze aap, is niet voor morgen.

Soms lijkt het voor ouders alsof ze met hun hoogbegaafde kinderen naar de bosklas gaan. Maar gelukkig duurt het opzetten van een beleid voor hoogbegaafden iets minder lang dan het groeiproces van een boom. Tenminste als er VANDAAG aan begonnen wordt. Anders blijven onze kinderen wachten.

Gelukkig zijn er een aantal initiatieven op scholen die ons tot voorbeeld kunnen strekken.

Verder zijn er sinds oktober 2005 ook fiches rond hoogbegaafdheid in de Werkmap Leerzorg. U mag ze hier gratis downloaden, en vind ze (samen met alle fiches van deze map op de LetOp website. Met dank aan LetOp!

NIEUW! Download hier een gratis syllabus rond hoogbegaafdheid van het CBO (Centrum voor Begaafdheidsonderzoek).

 


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be