Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Didactisch materiaal
Kenmerken van goed materiaal
Kleuters
Rekenen, wiskunde
Denkspellen
Taal
Technologie
Puzzelen
Ruimtelijk inzicht
Constructiemateriaal
CD ROM
Secundair
Tips allerhande
Probeer dit eens
Sociaal-emotioneel
Diversen
Werk eens op het web
 
 
 
 
 
Materialen - Denkspellen

Vul gerust aan met uw favorieten!

 

Clue Investigator

Clue Investigator

Jongens, hier heeft mijn 11-jarige boy ontzettend geboeid mee gespeeld!

Het spel is een zoekspel om boeven te vinden. De manier waarop dit moet gebeuren is zo uitgewerk dat het niet snel verveelt (en die boy van me, hij gooit zelfs de meest boeiende zaken snel opzij als "saai..."). Stevige plastic legstukken in verschillende vormen moeten op een opdrachtenbord (48 zijn er beschikbaar, in moeilijkheidsgraad licht oplopen, zij stellendelen van een eiland voor) gelegd worden, volgens aangegeven "clues". Als je de stukken (die jouw geheime agenten voorstellen die een zone van het eiland "onderzoeken") allemaal gelegd hebt zonder overlapping (dat is soms best pittig), mag maar één zone van je spelbord overblijven. Het object dat je daar vindt is je "clue" om een extra codeletter te vinden op je notitieblok. Na 12 opdrachten zo opgelost te hebben, kan je met de gevonden code op de website van ClueInvestigator een boef gevangen zetten. Leuke plus: na 48 kaarten zo opgelost te hebben, kan je via Productief een extra pakket van twee kaarten ontvangen. Dit gebeurt ook heel vlot heeft zoonlief tot zijn grote vreugde gemerkt. a een weekje lag het pakketje keurig voor hem in de bus, meteen aanleiding voor grote broer om ook eens zijn kans te wagen met het spel.
De combinatie van spelbord en internet site sloeg bij de zonen bijzonder aan, want het maakte één en ander "echter" in hun ogen.

Stevige speelbordjes, mooie duurzame speelstukken (plastic). Het plastic mapje waarin alles wordt opgeborgen is wat minder stevig, maar gelukkig zit er een gedegen kartonnen doos rond.

Dit is voor mij een combinatie van Cluedo en de Smart games. Het spel kan alleen gespeeld worden. Op zich handig, als je weer een kind hebt dat loopt te zeuren dat het zich zo steeeendood verveelt en je hebt zelf even geen tijd om mee te spelen.

Khet 2.0, mooi vernieuwd!

Khet was bij ons thuis al een voltreffer bij het uitkomen, maar de nieuwe versie is helemaal populair.Helemaal in het Egyptische thema, is er nu een nieuw stuk bijgekomen: Anubis. Meteen een leuke knipoog naar de gelijknamige serie...
Het speelbord is vernieuwd en wat vooral een aardige extra geeft, is dat de laser nu in een stuk (de Sfinx) zit ingebouwd in de plaats van in het speelbord.

Kijk hier bij Productief even, en vergeet niet het fimpje te bekijken.

 

 

Hive hive

verslavend spel waarbij het erom gaat de koningin bij van de tegenstander te veroveren.

Je doet dit door zeshoekige stenen tegen elkaar te leggen, stenen die telkens een insect voorstellen. Elk insect beweegt op een verschillende wijze, waardoor het spel steeds weer anders wordt.

Tip: puzzel eerst de spelregels goed uit, anders zijn je eerste spelletjes een beetje frustrerend.

Online te koop bij productief

Scribblenauts

gameboy ds spel

Uitgetest: Scribblenauts
Het spel werd in de US aangekondigd als dé grote revolutie in games, AI ten top...
Het is wel degelijk een leuk spelletje op de gameboy waar de kids echt wel moeten bij nadenken om problemen op te lossen. Ze hebben wel snel door dat enkele voorwerpen volstaan op heel wat problemen te overwinnen, en in die zin is de rijkheid van het spel niet voor iedereen even groot.
Doel van het spel is "starites" te verzamelen. Jij bent het figuurtje Maxwell, en je komt voor een aantal opdrachten te staan. Om je problemen op te lossen, kan je werken met voorwerpen, die je alleen maar moet opschrijven. Heb je een muur te beklimmen? "Schrijf" je een ladder. Opgelet: twee d's schrijven of het is fout...
Het spel telt 220 levels, en aan het einde van een level krijg je "ollars" waarmee je aankopen kunt doen. Hoeveel ollars je krijgt hangt van van hoe je de problemen hebt opgelost (bv met zeer weinig bijeengeschreven voorwerpen geeft extra punten).
Probleemoplossend denken wordt met dit spel zeker gestimuleerd. Als speler bepaal je mee welke het spelverloop is.
Dit is eens iets anders dan de eeuwige pokemon spellen. Onze kinderen van 8, 11 en 12, die hevige pokemon fans zijn op gameboy, waren wonderwel geboeid door dit spel.
Een spel voor in de klas? Het oefent zeker probleemoplossende vaardigheden. Het kan gerust samen gespeeld worden, als kinderen tenminste geduld kunnen hebben en het kunnen opbrengen om samen naar oplossingen te zoeken.
Tantrix en Tantrix Match

Prachtig spel zowel voor thuis als in de (kangoeroe)klas! Lees hier de uitgebreide bespreking (pdf document, download). Bekijk hier de info van de invoerder.

Een bespreking van TantrixMatch vind je hier (pdf download) .

Hier vind je een ervaring met Tantrix in de pulsklas van een basisschool (pdf download).

Trax Geweldig mooi spel voor thuis én in de (kangoeroe)klas. Lees hier de uitgebreide bespreking (pdf document). Ga hier naar de site van de leverancier.
Khet, het bordspel

Khet

Een nieuw denkspel (2008), national competition winner Mensa select.
De reklame zegt: zo simpel te leren als dammen, maar met de nood aan strategisch inzicht zoals voor schaken. Dat lijkt niet gelogen.
Een bordspel voor twee spelers. Stukken met spiegels op worden verplaatst met als enige strategie de farao van de andere speler met een laserstraal te raken. Stategisch inzicht, ruimtelijk inzicht, de weg van de laserstraal volgen en tegelijk je medespeler zijn hersenkronkels proberen in te schatten is de boodschap.
Je begint met een gemakkelijke basisopstelling, maar zodra je het spel een beetje doorhebt, kan je andere basisopstellingen bedenken, waardoor het spel steeds weer "nieuw" wordt. Goed voor uren plezier.
Materiaal: plastic bord, speelstukken in rood en grijs met spiegeltjes, ingebouwde laserlichtjes, batterijen bijgeleverd. Persoonlijk zou ik het leuk gevonden hebben dat de stukken wat zwaarden zouden aanvoelen, zoals bij schaken met houten stukken.

In onze familie is hier direct na aankoop reeds uren mee gespeeld, waarbij er tijdens de maaltijden druk tips worden uitgewisseld voor de plaatsing van de stukken. Doet me denken aan de periode dat de kinderen begonnen met schaken.

 

Binary Arts denkspellen

De denkspellen van Binary Arts zijn geweldig leuk om kleuters, maar ook oudere kinderen, uitdaging te bieden. Ze bestaan uit een speelveld met figuren en een aantal opdrachtenkaarten. De spellen zijn heel handig om op te bergen en kunnen makkelijk mee op reis (ook over de orde in de kasten is duidelijk nagedacht!). De kinderen vinden de spelletjes doorgaans echt heel leuk en werken geconcentreerd door.

Idee: organiseer een doorschuifsessie, waarbij kinderen telkens een beperkte tijd per spel krijgen. Achteraf kan je dan samen overlopen hoe ver de kinderen zijn geraakt in de reeks opdrachtenkaarten. Wie speelt het spel als eerste volledig uit?

Er bestaan online probeerversies van verschillende van de Binary Arts spellen. De fysieke spellen zijn veel handiger en plezieriger om mee te werken, maar met de online versies kan je natuurlijk alvast eens proberen.

We geven telkens een afbeelding van het fysieke spel, een korte beschrijving en een link waar u mogelijk het spel online kunt proberen.

Rush Hour

Het meest bekende spel van Binary Arts. Het spelbord bevat in een handig schuifje 40 opdrachtenkaarten (extra sets kunnen worden bijgekocht, er zit dan telkens een extra voertuig bij).
Spelverloop:
Je plaatst de voertuigen volgens een opdrachtkaart op het spelbord. Het is de bedoeling dat je de rode auto, die in de spits klem is komen te zitten, bevrijdt door de voertuigen heen en weer te schuiven.

Online spelen:
www.johnrausch.com/SlidingBlockPuzzles/rushhour.htm

www.studiant.be/games/rush/
speel de 80 kaarten...

Railroad Rush Hour

Zelfde spel als Rush Hour, maar dan met treinsetellen in een rangeerstation.

Safari Rush Hour

Zelfde spel als Rush Hour, maar dan met een jeep die tussen de jungle dieren is vast komen te zitten.

Tip: De stukken van dit spel zijn iets handiger voor kleine vingertjes om vast te pakken dan deze van Rush Hour.

Stormy Seas

Het spel heeft hetzelfde doel als Rush Hour, maar dan met een boot die door de woelige zee moet worden geloodst. Speciaal aan dit spel is dat ook de ondergrond kan uitgenomen worden en gewijzigd.

Lunar Lockout

In Lunar Lockout moet je er voor zorgen dat je astronaut in het middelste rode vak terecht komt, zijn station. Opgelet! Je mag stukken op het spelbord enkel verplaatsen als je ze kunt "stoppen" door te botsen tegen een stuk dat op het bord staat. Anders vallen ze er namelijk af: als een stuk beweegt, gaat het op deze planeet (het spelbord) steeds verder in die richting tot het gestopt wordt door een ander stuk.

Online spelen: www.puzzles.com/products/lunarlockout.html

Block by Block

Met enkele combinaties van blokjes in verschillende vormen (rij blokjes, hoek, u-vorm,...) is het de bedoeling een muurtje te maken of een andere vorm die op de opgavenkaartjes staat. Lijkt gemakkelijker dan het is.

Brick by Brick

Bouw het muurtje van de opgavenkaart!

Hopper

Dit spel is een origineel uitgewerkt Solitaire spel. Het begint met enkele kikkers op het veld, die zoals bij Solitaire "geslagen" kunnen worden door er een andere kikker te laten over springen. je hebt een opdrachtkaart goed gemaakt als je laatste kikker in het midden van het speelveld eindigt.

Het spel bevat 40 kaarten, van zeer eenvoudig tot de situatie waar op elk blad van het veld met uitzondering van het middelste) een kikker geplaatst wordt bij de start.

Leaping Lizards

Dit lijkt een iets eenvoudiger broertje in de Binay Arts familie. Maar mispak je niet! Soms is een oplossing verder af dan je denkt!

Beschrijving:
De stukken worden op het veld gezet, daar waar hun kleur in de kleine bolletjes staat op de opdrachtkaart die precies op het speelbord past. Zij mogen verzet worden naar om het even welk leeg veld, op voorwaarde dat er een directe weg heen loopt. Doel van het spel: elk stuk staat op de bloem van zijn eigen kleur.

Elephant spin-out

Online spelen: www.puzzles.com/products/elephantspinout.htm

Beschrijving:
Elephant Spin-out is een spel wat het probleemoplossend denken stimuleert.
Het spel ziet er misschien makkelijk uit, maar vergis je niet! Het is een erg moeilijk spel. De bedoeling van het spel is om de olifanten netjes in een rij uit de puzzel te laten lopen. Een echt breinbrekertje!
Het spel is geschikt voor de leeftijden 8 tot 80 jaar en ook uitstekend geschikt als reisspel.
Eén nadeel: Het is slechts één puzzel. Eens opgelost is de uitdaging eraf.

River Crossing


Dit is eigenlijk een soort van doolhof. Je moet de wandelaar aan de overkant van de rivier krijgen zonder dat hij wordt verslonden door de krokodillen. Je doet dit door de boomstammen te verleggen. Je mag de boomstammen enkel optillen en neerleggen daar waar je wandelaar staat (hij moet er aan kunnen). Je moet de boomstammen klemmen tussen stronkjes die uit de rivier omhoog steken. Je wandelaar kan maximaal één boomstam tegelijkertijd dragen. Dit spel werkt ook met opdrachtenkaarten. Elke opgave is anders. Zowel de stompjes als de beschikbare boomstammen als de plaats waar ze in het begin liggen kan variëren. Hierdoor zal je met dit spel heel lang zoet zijn voor je erop uitgekeken raakt.

Het spel werd uitgedacht door de Britse doolhof liefhebber Andrea Gilbert. Zij heeft een eigen website waar je nog veel meer doolhoven vindt: www.clickmazes.com/
Online kan je dit spel spelen op: www.puzzles.com/rivercrossing/play.htm

Online denkspellen

Online denkspellen

www.denkspellen.nl: voor alle leeftijden, vanaf het ogenblik dat een kind kan lezen

kijk ook eens bij www.kindertent.com in het bijzonder bij de denkspellen

GoGetter

GoGetter

Mini loco

Denkspellen op mini loco spelen

Beschrijving: werkblaadjes voor zelfstandig werken, daar staat mini lco om bekend. Deze denkspellen zijn iets meer uitdagend dan de klassieke mini loco blaadjes.

info op het web: webhost.wolters.nl/lijsters/servlet/lijsters/id/856/template/Boek.vm

Zoom

Een spel waarbij waarnemen wordt geoefend. Zoek de juiste tekening in een wirwar van tekeningen. Ik zie, Ik zei, wat jij niet ziet...

kijk eens bij de leverancier voor meer info

 

 


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be