Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Didactisch materiaal
Kenmerken van goed materiaal
Kleuters
Rekenen, wiskunde
Denkspellen
Taal
Technologie
Puzzelen
Ruimtelijk inzicht
Constructiemateriaal
CD ROM
Secundair
Tips allerhande
Probeer dit eens
Sociaal-emotioneel
Diversen
Werk eens op het web
 
 
 
 
 
Materiaal - Probeer dit eens?
Vooruitwerklab

absolute aanrader voor de plusklas - en ook voor thuis:
Schrover, Els, Het Grote Vooruitwerklabboek, Stichting Ontwikkeling Leermethoden, 2010, ISBN 978-94-90981-01-3

Leuke lessen, ook voor thuis (bespreking: Akke Tick, National Correspondent Belgium for the European Council for High Ability)

Het Vooruitwerklabboek is de reflectie van tien jaar praktisch werken met en voor hoogbegaafde kinderen in het CBO-Nijmegen. De lessen zijn gebaseerd op de drie vormen van intelligentie uit de theorie van Robert Sternberg. Els Schrover is de auteur van het boek en drijvende kracht achter het lab.

De naam Vooruitwerklab verwijst enerzijds naar het lestijdschrift van Kluwer. Anderzijds heet het een lab omdat er onderzoek wordt gedaan. ´Onderzoek komt in de verrijkingsklas op twee manieren aan de orde. De kinderen onderzoeken hun eigen leerstijl. Wij onderzoeken hoe ze leren en samenwerken en hoe we onze lesmaterialen daarop goed kunnen laten aansluiten´, aldus Schrover. Het Vooruitwerklab is niet hetzelfde als een reguliere kangoeroeklas. Er is een one way screen waarachter kinderen geobserveerd worden en de lessen opgenomen voor nadere analyse.”

Goedkope materialen

Wie het Vooruitwerklabboek bekijkt, constateert gelijk dat er geen dure materialen nodig zijn om hoogbegaafden uitdaging te bieden. Schrover: ´Het materiaal in de lessen is goedkoop en wellicht als krakkemikkig te omschrijven. Daar is bewust voor gekozen. Het is niets totdat hun slimme gedachten er iets van maken. Het gaat ook niet om het eindproduct. Soms kan het eindresultaat volledig mislukt zijn, maar het proces enorme inzichten gebracht hebben.´ Om de tien opdrachten tot een goed einde te brengen moeten de leerlingen, om met de woorden van Sternberg te spreken, hun analytische, creatieve en praktische intelligentie gebruiken. Daarbij is samenwerken een fundamenteel gegeven. De tien opdrachten in het boek zijn leeftijdloos. Ook zijn ze zeer gevarieerd en origineel. Bouw de langzaamste knikkerbaan en maak een storingsformulier voor papieren vliegtuigjes zijn er twee van. Alhoewel bedoeld voor in de klas, kan het boek ook thuis zeker ingezet worden op regenachtige middagen of snikhete zomerdagen. Laat je kind er eens zelf in snuffelen en observeer wat er gebeurt. Misschien is het samenwerken dan wat minder maar doorzetten en plezier zal er zeker zijn.
www.slimlerenleren.nl
De lezers van website Hoogbegaafd Vlaanderen krijgen tot 1 januari 2013 tien procent korting op de originele prijs van 95 euro bij aanschaf van het boek. Vermeld bij je bestelling "HB-Vlaanderen".

Naast dit boek bestaat ook het blad Vooruit, dat driemaal per jaar verschijnt. Dit blad levert een schat aan ideeën voor de plusklas en thuis. Een abonnement kan je hier bestellen.

Kleurplaten voor het onderwijs

www.schoolplaten.com/

Een pagina waar leerkrachten een schat aan kleurplaten kunnen vinden... en onze kinderen dus ook!

Kangoeroeklas sites

kangoeroeklas.nl

hier jouw site van je kangoeroeklas/plusklas/klimopklas...?

 

Jongleerballen maken

Als je met kinderen aan creativiteit wilt werken, of ze wilt leren twee hersenhelften op een goede manier samen te doen werken, kan jongleren een goede ondersteunende activiteit zijn. Zelf leerde ik het op een cursus mindmappen een beetje, enblijft ik mijn beperkte kennis (ik ben niet zo goed in oefenen) dan maar doorleren aan anderen.

Ik heb een fiche gemaakt om zelf jongleerballen te kunnen maken op een snelle manier, zodat de kinderen en jongeren heel snel zelf aan de slag kunnen zonder dat het stukken van mensen moet kosten. Reken op een kostprijs van een halve euro voor drie balletjes, als kan je allicht met even uitkijken nog goedkopere ballonnen vinden.

donwload hier gratis de fiche om jongleerballen te maken

Veel plezier ermee, en mail eens een reactie, of een foto? (YW)

Improvisatie http://www.prodeo.utwente.nl/?pagina=58
Bloco Bloco. Een nieuw en erg fijn constructiemateriaal waarmee verschillende figuren en typen verbindingen kunnen worden gemaakt. De dozen bevatten voorbeelden, maar er kunnen ook eigen creaties gemaakt worden. Het materiaal kan in het water, wat bij de Aquatico figuren natuurlijk extra leuk is! Vooral gewild bij jongere kinderen, tot ongeveer 8 jaar. Ik heb dit materiaal te koop gezien bij www.hoogbegaafdspel.nl, er zijn er vele verschillende van die allemaal op elkaar aansluiten. Je kunt dus eindeloos uitbreiden!
Ubongo Ubongo. Een ruimtelijke tweedimensionale puzzel. Het leuke hiervan is dat je op je eigen niveau speelt: degene die wat sneller is krijgt de moeilijkere opdrachten, zodat je toch met verschillende niveau’s tegelijk dit spel kunt doen. En het is niet noodzakelijk dat de beste wint, want je wint pas als je de meeste diamanten van dezelfde kleur hebt gescoord! Het spel is mooi vormgegeven, het winnen van de diamanten geeft het een extra dimensie. Te koop bij www.bol.com.
Cijfervierkant

Ursulinen Mechelen deelt dit idee, van uit haar proeftuin. Een cijfervierkant, waarbij samenwerken van belang is.

http://www.ursulinenmechelen.be/proeftuin/Spelvorm%20Cijfervierkant.pdf

Rory's Story Cubes Ik wil graag Rory’s Story Cubes onder de aandacht brengen bij andere ouders. Ik weet niet onder welke categorie dat zou moeten. Het is een set van 9 dobbelsteentjes waarop geen cijfers staan maar pictogrammen. Met de pictogrammen die je gooit, moet je een verhaal maken. Gegarandeerd plezier en een goede stimulans voor de fantasie en de creativiteit! Hier al goed geweest voor terugkerende lachsalvo’s! Je kunt natuurlijk zelf weten of je met 9 dobbelstenen gooit of met minder, en je kunt het spannender maken door er een tijdlimiet op te zetten. Te koop bij www.hoogbegaafdspel.nl.
illusie - draak Deze draak volgt je met zijn ogen als je hem goed hebt gemaakt. Leuke aanzet om het over illusies en gezichtsbedrog te hebben. Klik op "download" om de draak te kunnen afdrukken. www.grand-illusions.com/opticalillusions/dragon_illusion/

© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be