Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Didactisch materiaal
Kenmerken van goed materiaal
Kleuters
Rekenen, wiskunde
Denkspellen
Taal
Technologie
Puzzelen
Ruimtelijk inzicht
Constructiemateriaal
CD ROM
Secundair
Tips allerhande
Probeer dit eens
Sociaal-emotioneel
Diversen
Werk eens op het web
 
 
 
 
 
Puzzelen en denkspellen

Pagina in volle opbouw!

Vermits dit een lange pagina zal te worden (althans, dat hopen wij, dus stuur ons uw bijdrage!), hebben we bovenaan een tabelletje geplaatst waarmee u gemakkelijk kunt springen naar een bepaald onderwerp. Met de "terug naar boven" verwijzing komt u terug hier bovenaan de pagina.

Tangram Frag-Mind Uitdagers voor kids
Dino Piramide Dino-piramide Polyomino's
Breinbrekers Triazzle puzzels Detective Denkwerk
IQ Puzzler Hanjie
Tangram

Tangram

Tangram laat je toe kinderen te doen nadenken over vormen.

Online of op pc spelen:

(terug naar boven)

 

Dino Piramide

Dino piramide

beschijving

Puzzel met een beperkt aantal driehoekige stukken, die samen een grotere driehoek moeten vormen. De dino's op de stukken zijn telkens slechts op een detail verschillend, zodat het niet eenvoudig is de puzzel juist te leggen.

Leergebieden: gedetailleerde waarneming, en geduld!

Vergelijkbaar materiaal:

Voor grotere kinderen en kleuters met interesse voor tellen en rekenen zijn er in dezelfde reeks ook rekenpiramides beschikbaar.

Verkrijgbaar bij: verdelers van Spectra materialen

Op het web:

 

(terug naar boven)

 

Triazzle puzzels

Triazzle puzzels

Beschrijving

De achtkantige of driehoekige inlegpuzzels van Triazzle die je in veel speelgoedzaken aantreft met vlinders, kevers, vissen,... zijn een gradatie moeilijker dan de dinopiramide. Het aantal stukjes is groter en de verschillen zijn eveneens minimaal. Die puzzels kunnen ook zelfs volwassenen boeien (en doen vloeken!). Als je kleuter of jongere de Dino-piramide dus te gemakkelijk vindt: ga maar eens op zoek naar die andere breinbrekers... Je vindt ze vaak in de aanbieding.

Tip: gratis triazzle: www.triazzle.com/triazzle/make/make.html

Een ervaring:

"In mijn kangoeroeklas gaan ze van groot tot klein hard aan het werk met die trazzle puzzels. Wel fijn dat ik ze gratis van het web kon plukken. Geplasticifeerd zijn ze ook minder kwetsbaar en kunnen ze lang mee. Bedankt voor jullie tip!"

(terug naar boven)

Breinbrekers

Breinbrekers

Beschrijving

Puzzels (taalonafhankelijk) die je leren nadenken, die je uitdagen, leren problemen oplossen en doorzetten. Elk boek bevat 40 puzzels. de delen lopen op in moeilijkheidsgraad. Er wordt onder meer gewerkt met tetris- en dominostenen, pentafiguren (vijfhoekige stenen) en zeeslagstukken. Geschikt voor klassikaal werken, in groepjes of individueel.

Delen (kostprijs info 09/2004: 19,5 euro per 5 exemplaren):

  • Medium: ISBN 9060521870
  • Large  ISBN 9060521889 
  • XXL ISBN  9060521897

Uitgeverij

Kinheim Uitgeverij
Postbus 67
4250 DB WERKENDAM
E-mail: info@kinheim.com
Homepage: www.kinheim.com
T: 0183 - 302537
F: 0183 - 304996

(terug naar boven)

 

Frag Mind

Frag Mind

Uitgeverij: Ignace Lasters

Beschrijving:

Puzzelspel voor kinderen die sterk zijn in logisch en strategisch denken. Je start met een opdrachtenkaart waarop schuitjes van verschillende lengtes staan afgebeeld (moeilijkheid van de opgave kan variëren). In de schuitjes bevinden er zich bolletjes in verschillende kleuren. Het is de bedoeling van alle kleuren vertikaal te doen overeenkomen. Toegelaten handelingen zijn: bolletjes van plaats verwisselen (binnen een shuitje), en de schuitjes horizontaal van plaats wisselen.
Leeftijd: 6-8 jaar
Het spel is verb-krijgbaar in verschillende uitvoeringen (hout, magnetisch bord,...)

Leergebieden: logisch denken, strategisch denken

Op het web: www.fragmind.com/ Op deze website vind je elke dag een "opdracht van de dag"
Probeer eens online: www.fragmind.com/nl/game/index.html

(terug naar boven)

 

Dino-pyramide

Dino-pyramide

Beschrijving:

Legpuzzel met daarop dino's in allerlei vormen en kleuren. De verschillen zijn vaak minimaal, zodat het kind zeer gedetailleerd moet waarnemen om hoofd, lichaam en poten van de dino's op een juiste manier aan elkaar te puzzelen.

Leergebieden: concentratie en waarneming

(terug naar boven)

 

Uitdagers voor kids

Uitdagers voor kids

Uitgeverij: Ajodakt

Beschrijving:

Twee mappen met totaal 300 puzzels. Deze puzzels zijn best wel uitdagend. Je kan ze gebruiken in de kangoeroeklas, of in de gewone klas als afwisseling. Om occasioneel te gebruiken.
De puzzels hebben een correctiesleutel.
Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden voorzien, zodat je de mappen kunt gebruiken vanaf derde leerjaar (groep 5) tot...

Op het web: www.ajodakt.nl/Uitdagers.htm

(terug naar boven)

Polyomino's

Polyomino's zijn groepen van eenheidsvierkanten. Ze werden voor 't eerst benoemd in 1953 door Solomon W. Golomb, toen student aan de Harvard Universiteit. Omdat een domino bestaat uit twee aaneengesloten vierkanten, stelde Golomb voor figuren met drie vierkanten tromino's te noemen. Die met vier tetromino's. En verder pentomino's, hexomino's, heptomino's, enz.
De eenheidsvierkanten kunnen op verschillende manieren aaneengesmeed worden.
Er is één monomino en één domino. Er zijn twee verschillende tromino's, vijf verschillende tetromino's en twaalf verschillende pentomino's.

Leerkrachten kunnen een nascholing volgen in het gebruik van polyomino's in de klas:
www.khbo.be/spellenarchief/KHBO/navorming/navorming-B.html

Een interessante site om de mogelijke spellen gebaseerd op polyomino's te leren bekijken (je vindt er ook doorlinking naar andere interessante informatie over polyomino's trouwens): www.gamepuzzles.com/polycube.htm

Het "gekende" bordspel "Katamino" (al dan niet in junior versie) gebruiken in de klas kan natuurlijk ook: het bevordert ruimtelijk inzicht en probleemoplossend denken. De pentomino's, waarop Katamino gebaseerd is, zijn heel populair (met zijn twaalven hebben ze 5 x 12, dus 60 vierkanten, een getal dat makkelijk deelt)

Download een gratispakket met 100 polyomino puzzels: www.freedownloadscenter.com/Games/Mind_Games/Polyomino.html

Denkwerk

Het Bekaplus product "Detective Denkwerk" biedt extra's voor kinderen die graag puzzels oplossen.

 

 

IQ puzzler

IQ PUZZLER

De ultieme uitdaging voor degene die werkelijk zijn hersenen wil laten kraken.
Het spel voor de ruimtelijke visie. Mooi uitgevoerd. Zoek creatieve oplossingen om de diverse opdrachten te maken. Het spel is uitermate geschikt voor de vakantie of om zomaar even lekker thuis of op school te spelen. € 12.95
(prijs: info leverancier januari 2007)

Hanjie

Monique Schaminée stuurde deze Hanjies in. Kan jij ze oplossen?

Een hanjie is een Japanse puzzel, maar dan met kleuren. In de kantlijn wordt aangegeven hoeveel aaneengesloten vakjes je per kleur moet inkleuren. Maar je weet niet meteen waar de blanco vakjes – zonder kleur dus – moeten komen.

Hoe moet je een hanjie inkleuren?

Je kunt ook niet zomaar wat invullen. De rijtjes van links naar rechts (= horizontaal) en de kolommen van boven naar beneden (= verticaal) moeten wel met elkaar overeenkomen.

Strategie:
Begin altijd met het zoeken naar de kolommen en rijen waar het totaal aantal aangegeven vakjes even groot is als de kolom/rij. Die kan je zonder problemen inkleuren. Als er twee getallen van dezelfde kleur naast elkaar staan, is er minstens 1 wit vakje tussen. Zo’n rij/kolom kan dus ook even groot zijn als de rij/kolom. Daarna begint het serieuze puzzelen.

Je zult alle rijen en kolommen langs moeten lopen om te beredeneren of je nog meer dingen zeker weet. Al doende ontdek je zelf vast een aantal strategieën.

download hier de hanjies van Monique

download hier de oplossingen

Stuur jij ook eens een hanjie door?


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be