Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Didactisch materiaal
Kenmerken van goed materiaal
Kleuters
Rekenen, wiskunde
Denkspellen
Taal
Technologie
Puzzelen
Ruimtelijk inzicht
Constructiemateriaal
CD ROM
Secundair
Tips allerhande
Probeer dit eens
Sociaal-emotioneel
Diversen
Werk eens op het web
 
 
 
 
 
Materiaal - CD ROM

Pagina wordt nog verder opgevuld...ook door jou?

Kijk eens op deze overzichten van CD-ROM's:

 

Ik zie, ik zie...

.

Ik zie, ik zie....

Een CD-ROm reeks met prenten die aanzetten tot nadenken, zoeken en ontdekken. Vanaf 3jaar tot..
Ik zie... is een vertaling van de succesvolle I SPY-reeks van de Amerikaanse uitgeverij Scholastic. Al meer dan 70 jaar legt Scholastic zich toe op het maken van educatieve kwaliteitsproducten voor kinderen.

Enkele titels:

  • Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet Junior: 3-5 jaar: natuurspel, volle vakjes, leuke patronen, blokkendorp, hoepelspel en het "verzin je eigen verhaal" spel. Oefent beginnend lezen, beginnend rekenen, logisch redeneren, en stimuleert de creativiteit.
    ISBN 9002210787
  • Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: ISBN ISBN 9002209118
  • Ik zie, ik zie in het Spookhuis: ISBN 9002210779
  • Ik zie, ik zie in de poppenkast: ISBN 9002210795
  • Ik zie, ik zie schattenjacht: ISBN 9002213018
  • Ik zie, ik zie Fantasie: zoek in d eruimte, in zandkastelen, en in de diepten van de oceaan.

meer info op de website van de standaard uitgeverij

 

Ervaring: De CD-rom 'Ik zie, ik zie' is echt geweldig leuk. Ik werk ermee in de kangoeroeklas en alle kinderen zijn er echt enthousiast over. Het leuke is dat de computer opslaat hoe ver je gekomen bent met het spel, zodat je niet steeds weer opnieuw moet beginnen.
Opgelet! Als je denkt dat je alle opdrachten volbracht hebt om 'de prinses te redden', begint het spel opnieuw met een ietwat stijgende moeilijkheidsgraad! Vele uren zoekplezier!

De Telduivel CD-ROM

De Telduivel CD-ROM

Wiskunde saai? Vergeet het maar! De Telduivel: een spannend rekenavontuur voor al wie bang is van wiskunde. Ontdek de geheimen van de getallenleer en los tal van rekenraadsels op. In het laatste spel neem je het op tegen de grootmeester van het cijferuniversum, de Telduivel! Boordevol raadsels, slimme formules, cijferpuzzels en andere hersenbrekers. Met een verklarende lijst van wiskundige begrippen. Naar het idee van H.M. Enzensberger, auteur van het gelijknamige boek. Met deze cd-rom ontdekken de kinderen de boeiende kant van wiskunde. Op een ludieke manier worden de meest intrigerende aspecten van wiskunde uitgelegd: wat is de betekenis van het getal nul, wat is een onverstandig getal, en is dat dan het tegenovergestelde van een prima getal...? Zelfs de befaamde Bonatsji-konijnen komen aan bod. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Meer info, inclusief demo en handleiding vind je hier

 

Mia muis

Mia

Mia de muis heeft altijd wel een probleem. De ene keer moet ze een medicijn voor oma halen, de andere keer heeft Ronny Rat haar hoed gestolen, enz. Mia moet rondlopen, allerlei proefkes afleggen om hindernissen te kunnen overwinnen, kortom: Mia de muiis heeft hulp nodig van slimme kerels en meisjes zoals jouw kind.
De Mia CD's helpen kinderen hun taalgevoel en hun kennis van rekenen aan te wakkeren. Kinderen moeten synoniemen kennen om de stukken brood op de boom juist te leggen, gaan met de klok aan de slag omdat die de sleutel is om door een gesloten deur te kunnen stappen, enz, enz.

Een voltreffer voor kinderen vanaf het moment dat lezen en rekenen begint te lukken, tot ver in het derde leerjaar.

Robbie Konijn

Robbie Konijn

De Robbie Konijn CD ROM's zijn voor kinderen vanaf de eerste klikjes op de computer tot en met het tweede leerjaar erg leuk om te doen. Ze zijn leerzaam ook nog. Van kleuren leren kennen, over aanvankelijk rekenen en lezen naar tafels oefenen: het gaat allemaal spelend, zonder dat het kind het gevoel heeft met schoolwerk bezig te zijn.

Het avontuur dat steeds de rode draad vormt doorheen de CD-ROM's helpt natuurlijk om het heel spannend te houden.

"Onze kinderen hebben de RK CD-ROM's grijs gedraaid. Nu ze wat ouder zijn, doen ze wedstrijdjes: om het snelst uitspelen"

 

Dainamic software

Dainamic software

Software om te leren, maar dan op een leuke manier. Er bestaan meerdere pakketten: William (vanaf eerste stapjes in leren, gevarieerd pakket), othorgraphe (spelling, lezen), Multi (tafels), enz.

website: www.dainamic.be/

Ideaal om kinderen zelfstandig te laten doorwerken, als andere nog met herhaling bezig zijn. Of als welkome afwisseling voor de werkblaadjes.

Erg leuk is dat kinderen die last hebben met schrijven, toch kunnen schitteren in bv spelling, omdat de drempel van de schrijfmotoriek wegvalt.

Tip: Bevat ook een mogelijkheid om fiches bij te houden per leerling, zodat de leerkracht de vorderingen kan bekijken, en kan zien wat een kind precies heeft gepresteerd tijdens het zelfstandig werk.

Schaken

 

Schaak? Mat!

Een spel gebaseerd op Fritz, de schaakcomputer die door de grote meesters ook wordt gebruikt.

Het kind wordt gedwongen alle stappen te doorlopen, van de kennismaking met elke stuk, over proefjes waar telkens één van de stukken centraal staat, tot het uiteindelijk "klaar" is voor de krachtmeting met de zwarte koning.

Speels, degelijk, aantrekkelijk spel, waar je kind écht mee leert schaken.

Commentaar van de schaaklerares van onze zoon:

"Veel kinderen komen naar de lessen en denken te kunnen schaken, omdat hun ouders of grootouders hen de basis zogezegd al hebben bijgebracht. Ik ben eerst een aantal lessen bezig met die kinderen, die denken dat ze al kunnen schaken, in te tomen zodat ze (eindelijk) na enkele sessies doorhebben dat die schaakmatschkes thuis hen eigenlijk hebben geremd in het leren schaken ipv hen te helpen. Kinderen die zonder enige voorkennis beginnen, zijn vaak sneller weg met de basis dan kinderen die al "wild" hebben gespeeld thuis, want die denken vaak dat ze alles al kennen, en dat is dus niet het geval, integendeel. Ik geef ouders altijd de raad: als je kind wil schaken, laat dat dan gebeuren volgens een fatsoenlijke methode. Wat programma's betreft: Fritz is de basis, voor beginners én voor gevorderden."

Geschaakt!

Geschaakt!

Nog beter schaken met de opvolger van Schaak?Mat!
20 spelletjes en 3 moeilijkheidsniveaus bij de schaakduels
Met de schaakregels van de Wereld Schaak Federatie (FIDE)
Met de stem van Hans Böhm
ISBN: 90-209-6091-1

(bron: website van Lannoo):
Alweer een gemene streek van koning Zwart! Die schurk deinst werkelijk voor niets meer terug. Deze keer heeft hij grootmeester Sjaak Schaak ontvoerd. Natuurlijk laten prins Fritz en zijn nichtje Bianca hun vriend niet in de steek. Ze reizen meteen naar het slot van koning Zwart om Sjaak Schaak te bevrijden uit de kelders van het kasteel. Om te ontsnappen, moet het drietal eerst de moeilijke opdrachten van de vele schaakautomaten oplossen. Zo komen ze op de bovenste verdieping. Maar hoe geraken ze buiten?
Met deze cd-rom leert je kind spelenderwijs beter schaken. De spelletjes zijn verdeeld in drie niveaus en bouwen gradueel op. Elk spel focust op een bepaalde specialiteit en kan eindeloos worden herhaald. De speler maakt kennis met onder andere weglokking, penning, vork en spies, herders- en gekkenmat. Deze schaaktechnieken worden op een eenvoudige en speelse manier uitgelegd. Voor wie zich aan een echt schaakduel wil wagen, zijn er meerdere tegenstanders en drie moeilijkheidsniveaus.

edurom

Edurom heeft een serie laagdrempelige (lees: goedkope) software, van eenvoudige oefeningen voor kinderen in de kleuterschool tot breinbrekers en talen. De kwaliteit is erg wisselend, soms is het mooi gedaan, soms is het nogal saai.

Misschien eerst eens in de bieb uitlenen, voor je iets aanschaft.

Misschien zijn de breinbrekers wel leuk voor onze kinderen...

Slim bekeken: taal

Slim bekeken: taal - Klein Suske en Wiske: ik speel met woorden

Standaard Uitgeverij, ISBN 9002216955
Er staan 7 verschillende spelletjes op deze CD-ROM, van verschillende moeilijkheidsgraad (van gewoon letters herkennen tot zinnen aanvullen, kruiswoordraadsels invullen, snel leren typen), en je kan elk spelletje ook nog eens op 3 niveaus spelen. Ik heb er nooit andere in handen gehad, en er kunnen dus best wel veel betere CD-roms bestaan dan deze, maar onze oudste heeft er in elk geval zichzelf goed mee leren lezen (hij was 4,5 toen hij ermee begon te spelen), én hij was er wild van (nu nog trouwens op 5j3m).

Talen leren met ...

 

Timmy's talenwereld

Timmy's talenwereld

Doelgroep: 4-7 jaar

CD-ROM naar keuze in het Engels of in het Nederlands. Leer lezen en maak op een leuke en spannende manier kennis met honderden woorden via een fotoboek, een diashow en een woordenboek. Spelenderwijs wordt je kind vele woorden rijker!

Clifford Engels lere

Clifford Engels leren

Maak op een spelende manier kennis met het Engels, samen met het van tv bekende hondje Clifford.

Larousse Junior

Larousse Junior

In de serie Larousse Junior, kan je verschillende talen CD-ROM's (met boek) bestellen.
je kan natuurlijk ook voor de "multilingue" versie gaan...


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be