Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
HB thuis
Ouders en opvoeding
Anekdotes
Leuks voor de kinderen
Kunsten van de kinderen
Ervaringsverhalen
...
...
...
Een hoogbegaafd kind in huis

Opvoeden van een hoogbegaafd kind, is vaak niet simpel. Belangrijk is je kind een warm nest te bieden, zoals elk kind het nodig heeft. Alleen is dat kind een beetje bijzonder, en zijn er dingen die je extra aandacht moet geven, maar welke zijn dat dan?

In de eerste plaats: leer je kind omgaan met verschillen, en plak een woord op dat verschil. "Hoogbegaafd" kan heel goed van dienst zijn, maar als je kind dat woord (nog) niet kan bevatten, zijn er allerlei andere manieren om het uit te leggen (zie hiervoor de pagina Opvoeding, voor enkele ideetjes).
Je kind is dus wat "anders" dan anderen, en moet daarmee leren omgaan. Leer het dat verschillen geen kwestie zijn van "beter" of "slechter", maar van "anders". Een neutraal anders.

Zoiets kan je alleen aan je kind leren, als je eerst voor jezelf hebt uitgemaakt hoe je zelf tegenover hoogbegaafdheid staat. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Er is zo veel om rekening mee te houden.

Eigenlijk ben je als ouders, net zoals ALLE ouders, ook van niet-hoogbegaafde kinderen, bezig een puzzel in elkaar te helpen steken, met steeds wisselende stukken, die zelfs nauwelijks lijken in elkaar te kunnen passen.

Jezelf fixeren op de moeilijkheidsgraad van die puzzel brengt echter niets op. Je wordt er alleen maar een zeurderig mens van, en de "piekeritis" microbe slaat dan snel toe. Bekijk het eerder positief: je hebt alleszins een uitdagende puzzel, en zodra die in elkaar past, is hij ongelooflijk mooi, toch?

Tenslotte: onthou één motto: een hoogbegaafd kind moet je WILLEN hebben. Probeer er de goede kanten van zien.
De beuk erin dus: koesteren, helpen groeien, zelf het voorbeeld geven met een positieve houding, en vooral: steun je kind en respecteer zijn/haar keuzes. Ook al zouden jouw keuzes anders zijn.

(het schilderij werd gemaakt door kinderen van een 1e leerjaar, ergens te velde)

 


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be