Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Gezelschapsspellen
Boeken
Puzzelen
Denkspellen
Gezelschapsspellen
Kids op het web
Creatief
Constructies
CD-ROM
Muziek
Strategiespellen
Jongeren
Wetenschappen
Waarheen vandaag
Overzichten op het web
...
...
...
...
...
Gezelschapsspellen

Enkele sites met besprekingen:

Er zijn reeds voldoende sites met spelbesprekingen voorhanden op het web. We gaan die oefening dus niet overdoen. Wel doen we een grabbel in wat een aantal families met HB kinderen in hun spellenkast hebben steken. Vul gerust aan met de favorieten van uw kinderen!

Opgemerkt weze: telkens er in de mailinglijsten wordt gevraagd naar "wat vinden jullie kinderen leuk om te spelen" komen er allerlei spellen aan bod, van heel eenvoudige spellen tot de meer gevorderde strategische spellen. Er valt duidelijk geen "typisch hb" spellenlijst te geven. En vervolgens ontspint zich de discussie richting "denkspellen" vaak, gewoon omdat ze iets meer aanleiding geven tot nadenken en erover praten zeker?

De spellen die we hier weergeven vallen vooral op omdat ze lijken in te spelen op de behoefte van onze kinderen om ook in het spel eens goed te kunnen doordenken. Maar vergis je niet: een héél simpel bordspel of een potje kaarten: onze kinderen doen er evengoed duchtig aan mee!

Een greep uit enkele gezinnen met hb kinderen hun spellenkast...vul jij aan?

Abalone

Een schitterend spel, alleen al door zijn eenvoud. Duw 6 knikkers van je tegenstrever van het bord door je eigen knikkers strategisch te verplaatsen.
De Nederlandstalige spelregels vind je hier

Een spelbeschrijving staat hier en ook hier

 

 

Blokus

Een spelgebaseerd op polyomino's vormen, waarbij het de bedoeling is zo veel mogelijk van je stukken op het speelveld te leggen (en te beletten dat je tegenstrever dit doet).
Onze kinderen van 5,7 en 8 zijn erbehoorlijk enthousiast over - leuk dat zij kunnen meespelen én het voor de volwassenen ook best een uitdaging is. Echt een familiespel voor mensen met ruimtelijk inzicht die willen puzzelen met vormen.

Een spelbeschrijving vind je hier
Online proberen kan je hier

 

 

Exago

Met zeshoekige plaatjes een serie van 4-op-een-rij leggen. Met twee spelers is het dat: een leukere versie van het klassieke spel. Zodra je met meer (tot 6!) spelers speelt, wordt het echt een gezellige bende, met de erbij horende extra spelregels. Om je doel te bereiken ben je immers gedeeltelijk van elkaar afhankelijk...

 

 

Toponomos
Het gezelschapsspel Topminos speel je met 2 tot 4 personen. Het doel is om bouwstenen met elk negen stippen, waarvan een aantal doorschijnend en een aantal geel, in wisselende patronen (denk aan een zijde van een dobbelsteen waarop zes stippen staan, die enkel volgens de waarde van de zijde zouden ingekleurd zijn), zodanig te stapelen dat je doorzichtige torentjes bekomt waarvan uiteindelijk bij de bovenste laag alle negen stippen geel zijn, zonder dat de gele stippen bovenop op een gele stip van een onderliggende steen komen te liggen (eenmaal één van de negen plaatsen in het patroon geel is gemaakt, mogen er op die plaats enkel nog doorzichtige stippen terechtkomen).
Om zo veel mogelijk punten te behalen, speel je het spel dus al passend, puzzelend, zodat je met zo weinig mogelijk gebruikte stenen een volledige toren geel kan maken, waarna je aan een nieuwe stapel begint.

De spelregels zijn vrij ingewikkeld, maar zoals bij veel spellen het geval is, is dit slechts een kwestie van even doorbijten, eens je het door hebt, laat het spel zich vlot spelen. Daar ook de puntentelling niet zo vanzelfsprekend is, lijkt me de opgegeven leeftijd van het spel (vanaf 6 jaar) wel echt een zinnige limiet. Thuis spelen we het spel met onze zoon van 5, maar zonder puntentelling, enkel om het plezier van het puzzelen en voorlopig steeds met een volwassene als tegenspeler, alleen spelen lijkt me zelfs voor twee zesjarigen nog niet zo evident.
Niettemin vind ik dit spel een goed alternatief voor de klassieke puzzels, omdat het meer is dan gewoon draaien en inpassen, er komt ook heel wat inzicht bij te kijken, temeer daar de 3D dimensie de moeilijkheidsgraad verhoogt. Een bijkomend voordeel t.o.v. gewone puzzels, is dat het voor kinderen die fijn-motorisch nog moeilijkheden hebben de drempel van het puzzelen verlaagd op dat vlak, daar je in dit spel moet stapelen i.p.v. moeilijke kantjes inpassen. Indien je er de puntentelling bijneemt, is het ook een speelse manier van het inoefenen van optellen en leren inschatten welke zet de meeste punten zal opleveren. Meer een denkspel dan een puzzel, dus."

- Topminos van Goliath, 2-4 spelers vanaf 6 jaar, spelduur: ong. 20 min. Door ons aangekocht bij Christiaensen. S.

 

Kolonisten van Catan

Een spelbeschrijving vind je hier

Een spel voor strategische denkers.

Er bestaat ook een pc versie van (en zelfs een freeware versie ook), zie bespreking

Om het spel online te spelen moet je hier zijn.

 

Carcassonne

Eenvoudig strategie spel. Net zoals de andere 999 games spellen geweldig leuk om te spelen.

Een spelbeschrijving vind je hier
Voor de echte fans: www.carcassonne.nl

 

 

 

Da Vinci Code

Niet alleens het boek met die titel zet aan tot denken over codes, het spel stimuleert ook je gevoel voor het ontcijferen van cijfercodes.

Een spelbeschrijving vind je hier ( zoek in de alfabetische lijst) en ook hier
Speel het eens online: www.davincicode.nl

 

 

 

Elfenland

Een spelbeschrijving vind je hier

 

 

 

 

 

Cluedo
Klassieker die het blijft doen
Een spelbeschrijving vind je hier

 

 

 

 

 

Uno

Een kaartspel waar kinderen vanaf het moment dat ze de basiskleuren kennen, mee kunnen spelen. Strategie, snelheid, nadenken... En dan om het eerste van je kaarten af zijn.

Het spel bestaat in diverse varianten, Disney (de kleuterversie), Barbie, Muppet Show, Harry Potter,...

Onze kinderen van 3 en 7 jaar oud leerden dit spel kennen op vakantie, naast het zwembad. Het zijn waterratten, maar telkens die andere kinderen hun UNO spel bovenhaalden, werd er naast ipv in het zwembad gespeeld.

Corridor Ik heb Corridor thuis, gekocht in de Krokodil dacht ik.
Wel leuk. Het is een 8x8 hokjesbord, het grid bestaat uit gleufjes.
Je moet een pion van ene kant naar andere kant zetten, de tegenstander ook, wie eerst aan de overkant is wint.
Maar je kan ook muurtjes zetten. Dus je maakt het de tegenstander moeilijk, die gaat omwegen moeten maken. Ook goed opletten waar je de muurtjes zet, want je moet er zelf uiteindelijk ook passeren, als je aan de overkant wil geraken toch. (GdC)

© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be