Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
CD-ROM
Boeken
Puzzelen
Denkspellen
Gezelschapsspellen
Kids op het web
Creatief
Constructies
CD-ROM
Muziek
Strategiespellen
Jongeren
Wetenschappen
Waarheen vandaag
Overzichten op het web
...
...
...
...
...
CD-ROM

De spellen die wij hier bespreken zijn geschikt voor PC en Mac, tenzij anders aangegeven
de besprekingen zijn een mengsel van redactiewerk en ingestuurde besprekingen. Wil je aanvullen, vermeld dan ook even of we je voornaam bij een bespreking mogen vermelden.

Wij buigen ons hoofd trouwens voor wat Ouders Online al jaren heel goed doet: besprekingen 1997-2000 vind je hier, en de maandelijkse aanvullingen zijn in februari 2005 opnieuw gestart.

Op edupro vind je veel CD-ROM's terug met referentie. Er wordt niet steeds een bespreking over het functioneren van een titel gegeven.

Kijk ook eens op onze CD-ROM pagina bij de materialen voor op school/in de kangoeroeklas.


Slim bekeken: taal - Klein Suske en Wiske: ik speel met woorden

Standaard Uitgeverij, ISBN 9002216955
Er staan 7 verschillende spelletjes op deze CD-ROM, van verschillende moeilijkheidsgraad (van gewoon letters herkennen tot zinnen aanvullen, kruiswoordraadsels invullen, snel leren typen), en je kan elk spelletje ook nog eens op 3 niveaus spelen. Ik heb er nooit andere in handen gehad, en er kunnen dus best wel veel betere CD-roms bestaan dan deze, maar onze oudste heeft er in elk geval zichzelf goed mee leren lezen (hij was 3,5 toen hij ermee begon te spelen), én hij was er wild van (nu nog trouwens op 5j3m).

Reeks: Robbie Konijn (peuter-tweede leerjaar) - TLC multimedia

Leuke CD-ROM's voor peuters tot tweede leerjaar. De kinderen leren er vaardigheden mee die ze op school ook kunnen gebruiken, en kunnen op een erg speelse manier de dingen oefenen die hen interesseren. Wisselend van niveau wel.

Onze rakkers hebben zich nooit iets aangetrokken van de leeftijdsaanduiding: ook de peuter CD-ROM wordt nog vastgenomen door de ouderen, omdat de spelletjes best wel grappig blijven. Voor de CD-ROM's eerste en tweede leerjaar is het wel nodig een beetje te kunnen lezen en rekenen.

Minst aangeslagen is Robbie Konijn rekenen (eerste en tweede leerjaar), die is nogal flauw van opzet, er is niet zoals bij de gewone CD's 1ste en 2de leerjaar een verhaal voorzien dat de rode draad vormt, wat een beetje teleurstelt. De kinderen moeten van kraampje naar kraampje in het circus, en lezen/rekenen dan in een spelletje. - enkel pc

Robbie Konijn leren lezen: Woordjes lezen, omzetten van woorden in plaatjes, de basis van het leren lezen wordt gelegd met dit pakket. 2 CROM's. Bevat ook letterkaarten, kwartetten, een leesboek met verhaaltjes, ee, werkboek voor de kinderen en een handleiding voor de ouders - enkel pc

Robbie Konijn dreumes: Echt voor de allerkleinsten. Leren klikken en slepen is zowat het moilijkste hier, aanwijzen heeft ook al effect.

Robbie Konijn Peuter: de sprankelsterren zijn in nood en moeten geholpen worden. Maak paren met de vuurvliegjes, oefen je getalbegrip met de twinkelraket en je kleuren met de regenboogwaterval, en herken de geluiden bij het spel "ruige rivieklanken".
commentaar1:
We hebben hier de oude en de nieuwe versie. Bij de nieuwe versie zijn de niveausprongen iets te groot voor onze dochter van bijna 2,5 . Wel is er iets meer spelkeuze maar dat Maaike Muis hier geen rol meer speelt is een verlies voor onze Maaike Muisfan. Aan de andere kant maakt de kaart het gemakkelijk om van het een naar het ander te gaan. Aangezien onze dochter bij beide versies in het spel bleef hangen en er (tijdelijk) op uit gekeken raakte zijn we voorlopig naar Robbie Konijn kleuter (oude versie) over gestapt .

Robbie Konijn kleuter:
commentaar 1 (over de nieuwe versie): Twijfelgeval. Beetje tegenvallend (soms fouten in spel, irriterende muziekjes, irriterend babytaaltje richting gebruiker, moeilijk een staat te maken op het niveau: sommige delen zijn veel te makkelijk en andere veel te moeilijk voor onze oudste, maar alles moet wel gespeeld worden want anders geraak je niet 'uit'). Maar onze oudste (toen 4 jaar) heeft er wel een hele tijd mee gespeeld (bijna altijd met wat hulp erbij). Kinderen die verder staan, en alles zelfstandig kunnen, gaan zich waarschijnlijk ergeren aan de te gemakkelijke delen die ze ook moeten afwerken. Voor als je alle echt goede spelletjes al hebt...

commentaar 2 (over de oude versie): Robbie Konijn Kleuter (oude kampvuur versie) is hier zojuist met veel plezier ontvangen. Mijn dochter van nog geen 2,5 beleeft veel plezier aan de verschillende sorteer,memory en orientatiespelletjes. Waar de beide peuterversies een sterke focus op letter en cijferherkenning hadden zijn hier meer verschillende soorten spellen beschikbaar.
Als ouder vind ik bepaalde zinsneden (zullen we nog 1 keer dit doen) irritant aangezien ze te vaak en niet gepast voorkomen (het is tenslotte de bedoeling dat die oefening meer dan 1 keer wordt gedaan).

Robbie Konijn eerste leerjaar: bestaat in twee versies, het oudere van TLC domus (the learning company) met het A.D.A.P.T. leersysteem (2001) en "pret in de wolken" (van 2002), bij TLC multimedia. Een leuk verhaal trekt de rode draad door de spelletjes die echt wel de leerstof van het tweede leerjaar overlope,: euro's tellen doe je in de malle broodjeszaak, patronen maken met de zingende knikkers, rekenen tot 20 lkan in het regenspullenwoud, en met het woordgoochelen oefen je spelling.

Robbie Konijn tweede leerjaar bestaat ook in twee versies: die met het A.D.A.P.T leersysteem van TLC Domus educatief (the learning company) en "schipbreuk op kaaseiland" van TLC multimedia. De laatste oogt wel het leukste, het verhaal erachter is ook wat beter uitgewerkt. Woordenschatp, breuken, insektenpuzzels (een topper bij onze kinderen!), het piratendoolhof (zinnen bouwen), schimmelkaas (dictee, maar zo leuk maakt de juf het nooit) en de oude kaassommen: de kinderen hier (eerste en derde leerjaar) speelden deze CD-ROM reeds verschillende keren volledig uit.

Reeks: Junior Detectives (Emme-Mediamix)

Kinderen die een mysterie moeten oplossen, het slaat altijd aan als spel. En dat ze intussen wat rekenen, taal en zaakvakken zoals biologie en aardrijkskunde oefenen, dat is dan leuk meegenomen.

Voor derde tot zesde leerjaar staat er op, maar onze bolleboos van 6 doet al goed mee met het spel bestemd voor kinderen van het derde leerjaar. Je kan deze spellen instellen in verschillende niveau's, dat helpt natuurlijk wel om kinderen van verschillende leeftijden mee te laten spelen. - enkel pc

Reeks: Max (Emme-Mediamix)

Max is gewoon heel plezierig om mee te spelen. Ouders die hun kind enkel schoolse dingen willen laten oefenen, hoeven hier niet naar te zoeken bij Max: het gaat veeleer om logisch denken, om vaardig zijn met de computer, om ruimtelijk inzicht... Dat maakt dat elke pientere knaap, of meisje er al snel mee weg kan, maar dat het ook boeiend blijft voor de groteren. Kinderen vanaf kleuter tot einde lagere school beleven wellicht heel wat plezier met deze reeks. (tip: lees ook de boeken met je kinderen!). Heel mooie graphics

Beschikbaar:

  • Max en de toverstenen
  • Max en het rode fruit
  • Max en het vreemde dier

Reeks: Blinky Bill (Transposia)

Beschikbaar:

  • Blinky Bill Peuter
  • Blinky Bill Kleuter
  • Blinky Bill het formidastische ballonavontuur
  • Blinky Bill lezertje
  • Blinky Bill en het verhaal van de griezelgrot
  • Blinky Bill de goochelaar (een nogal eenvoudige lees-reken-logisch denken oefening)
    Blminky Bill drukkerij (een hulpke om allerlei documentjes zelf te ontwerpen)

Reeks: Miel Monteur (Transposia)

Ongelooflijk leuk voor kinderen die graag knutselen maar die snel teleurgesteld zijn omdat het resultaat niet is wat er in hun hoofd zit! Ze kunnen met de Miel Monteur reeks aan de slag, en bouwen in een handomdraai geweldige vliegtuigen, auto's die een prijs in de wacht slepen, huizen met verdiepingen,...
CD-ROM's waar kinderen ook iets van leren ivm planmatig werken en beheersing van impulsiviteit: slecht gebouwde voertuigen werken niet, en huizen die niet stevig genoeg gebouwd zijn, storten snel in.

Beschikbaar:

  • Miel Monteur auto's bouwen
  • Miel Monteur vliegtuigen
  • Miel monteur huizen bouwen (huis op stelten)
  • Miel monteur boten (recht door zee)

Reeks: Mia Muis (Transposia)

Mia Muis lijkt op het eerste gezicht nogal stroef: je moet de muis met je îjltjestoetsen laten rondlopen, en ze doet niet altijd wat je zegt. Zodra je daaraan gewend bent, is het echter mega-leuk. En je leert er ook nog wat van. Zelfs kinderen zoals de onze die een hekel hebben aan kloklezen, doen de moeite, want: anders komt Mia niet verder. En daar gaat het dus om: mia is zo'n aandoenlijk muisje dat je haar echt wel wilt helpen.

Dat je kan werken in niveau's maakt dat deze CD-ROM's wel een hele tijd mee kunnen.

Beschikbaar:

  • Mia muis De nieuwe hoed van Ronny de Rat (6-11 jaar, wetenschappen)
  • Mia muis Juist op tijd (6-11 jaar, wiskunde rekenen, kloklezen, tijd,...)
  • Mia muis Op zoek naar oma Mimi's medicijn (taal: woordherkenning en zinsconstructie, rijmwoorden, woordenschat, spelling,...)
  • Mia muis Het complot van Mataharat (6-11 jaar, leer Frans en Engels)

Reeks: Pijama Sam (Transposia)

4-10 jaar. Een reeks die blijft boeien. Enkel de sokkensoep is een beetje anders: een sorteerspel, helemaal anders dan het avontuur van de andere CD-ROm's (maar je kinderen leren ermee hun sokken sorteren, dat is meegenomen)

Beschikbaar:

  • Pijama Sam 1:
  • Pijama Sam 2: Doe niet onder voor bliksem en donder. thema: het weer
  • Pijama Sam 3: Je bent wat je eet, 't is maar dat hje het weet (over eten, spijsvertering, gezondheid)
  • Pijama sam Sokkensoep: sorteerspelletjes

Reeks: Put-Put

De makers van Freddie Fish en Pijama Sam hebben ook een serie voor de jongsten gemaakt:
Putt-Putt (3-6 jaar).
Dit autootje dat ook op tv komt, moet volgens het zelfde stramien als Freddie Fish en Pijama Sam problemen oplossen alleen is dus het ontwerp sterk vereenvoudigd.
commentaar: Wij hebben thans Putt-Putt een reis door de tijd in huis. De schoolspullen en hond van Putt-Putt geraken door de tijdpoort en moeten opgehaald worden. In vier tijdperken (dinosauriers,kastelen, cowboy en robot) liggen de spullen om je problemen op te lossen. Hoewel het spel voor ons dochter van 2,5 de eerste keer erg overweldigend was, vindt ze het wel heel boeiend te meer daar het spelverloop per keer veranderd en je dus echt moet zoeken waar alles deze keer te vinden is. Het is alleen jammer dat je je spel niet kunt bewaren, het spel duurt voor haar nl. soms nog net iets te lang om uit te kunnen spelen. Ik denk dat voor 5/6 jarige HB-ers dit spel te makkelijk is, maar het is voor peuters en kleuters een goed begin om met dit type avonturenspellen kennis te maken. Toch blijft 'in de buurt blijven' het motto voor als je kind er toch echt niet uit kan geraken.

Ook verkrijgbaar:
Putt-Putt en de Zoo
Putt-Putt autostad 500

Reeks: Forestia (Bruna)

Je verkent het bos, speelt onderweg spelletjes, bewaart de foto's die je van de natuur neemt op je eigen boek, kortom: een leuk avontuur in het bos voor kinderen met interesse voor dieren en planten.

Beschikbaar:

Reeks: Oscar (Lannoo)

Oscar de ballonvaarder is voor kleuters en kinderen van de lagere school een avontuur door de natuur. Ze leren allerlei zaken over de dieren en planten op de verschillende plekken waar ze belanden, en spelen natuurlijk onderweg een boel leuke spelletjes. Vermits Oscar lmet een seizoensballon rondvliegt, ontdek je de natuur in de 4 seizoenen telkens. 4-10 jaar.

Beschikbaar:

  • Oscar de ballonvaarder
  • Oscar in de vrije natuur
  • Oscar ontdekt de bergen
  • Oscar en de geheimen van het bos
  • Oscar duikt onder water
  • Oscar met vakantie aan zee

Reeks: de xxx activiteiten (Madiamix)

Verzorgde reeks, heel leuk in elkaar gestoken, de kinderen blijven er mee aan de slag. De leeftijdnoteringen zijn met een korreltje zout te nemen. Schaf deze CD-ROM's niet te laat aan: ook kleinere kids kunnen er al snel mee aan de slag.

  • 101 oefeningen: tot 5 jaar, ontdek de wereld
  • 102 activiteiten: 5-7 jaar, basis voor lezen, schrijven en rekenen
  • 103 uitdagingen (eenvoudige fysica voor de jongsten)
  • 104 fun & facts, 9 tot 14 jaar: plato: combinatie van quiz en encyclopedie

Nico (Intelliga)

Met Nico kan je Frans en Engels leren. De spelletjes zijn nogal flauw van graphics, maar ze slaan wel aan bij de kinderen.

Beschikbaar:

  • Nico De ark van Noach (Frans os Engels). Vanaf 5 tot 8 jaar: die aanduiding heeft meer te maken met het taal aspect dan met het niveau van de spelletjes, die nogal eenvoudig zijn.
  • Nico Aqualand: Frans of Engels, van 8 tot 11 jaar
  • Space Trip: Frans of Engels, van 11 tot 14 jaar

Reeks: Freddi Fish (Transposia)

Interactieve tekenfilms. Avontuur, speelse opdrachten, los de raadsels op. Deze CD-ROM's blijven je kinderen opnieuw vragen, als ze tenminste gebeten zijn door het oplossen van mysteries. Kinderen hebben hun logisch denkvermogen nodig, moeten goed luisteren, redeneren, zich ruimtelijk leren oriënteren, durven proberen (en falen), en oefenen hun geheugen.

Sterke kinderen spelen deze spellen "om het snelst" uit, anderen zullen soms lang moeten nadenken... Samenwerken mag natuurlijk!

Beschikbaar:

  • De zaak zeemonster
  • Het mysterie van de spoken op school
  • De zaak van de gestolen trompetschelp
  • De kidnapping in de Zilte Zee
  • Waterwerken (doolhofjes)

Reeks: Klikkerdeklik 1 en 2

  • Klikkerdeklik 1: echt voor de allerkleinsten, ze zien al een effect gewoon door te bewegen met de muis. Als eerste kennismaking met de computer is dit wel een leuk spel, onze kinderen hebben daar wel even iets aan gehad. Als je kind al wat kan klikken en slepen, doe je echter beter klikkerdeklik 2.
  • Klikkerdeklik 2: in de spelletjesboom (12 spelletjes):
    Zeer goed voor de allerjongsten (leuke spelletjes, leuke muziekjes, makkelijke interface, goed uitgekiende niveau's). Echt een aanrader (bij ons vanaf 2 jaar met wat hulp en vanaf 2,5 jaar volledig zelfstandig). Ook de oudste (nu 4,5 jaar) speelt er nog graag mee.

Reeks: Vos en Haas

  • Vos en Haas 1: Het ij van Uil
    Het verhaal wordt voorgelezen, maar daar koop je zulk een CD-ROm uiteraard niet voor. Onze kinderen vonden het niet echt een boeiend spel, de spelletjes staan nogal op zichzelf en vergen wat geduld, omdat ze niet echt uitdagend zijn noch heel logisch. Heel af en toe wil de jongste van 4 er nog wel eens naar kijken. Dan toch maar liever de boeken gepakt, die zijn echt wel veel leuker!
  • Vos en Haas 2: Het plan van Haas
    Serieuze tegenvaller (vooral in vergelijking met de boeken). Het volledige verhaal van het boek wordt wel voorgelezen (of kan zelf gelezen worden). Maar de spelletjes vallen niet mee. Zit allemaal nogal onlogisch in mekaar. En worden gewoon niet plezierig gevonden door onze kinderen. Ze hebben er een half uurtje naar gekeken, en nu ligt het daar...

Kijk, zo werkt het!

Als je eens geen antwoord meer hebt op de vragen van je kind kan dit cd-tje misschien een oplossing zijn.
Kijk, zo werkt het is een prachtige cd-rom over techniek, uitvindingen en machines. Met de stem van Aart Staartjes.
Hoe zit een versnellingsbak in elkaar? Hoe bestuur je een helikopter? Wie heeft de stortbak in het toilet uitgevonden Je kunt het zo gek niet verzinnen of deze cd-rom laat het zien. Van de telescoop tot de telefoon, van de laser tot de gloeilamp, van de hoogwerker tot de onderzeër:
'professor' Aart Staartjes en zijn assistent, de Wollige Mammoet leiden je rond.
Alle machines en apparaten werken echt. En probeer maar eens een van die vrolijke mammoetfilmpjes!

Naar het boek van David McCauley 'The way things work' van David Macaulay. Heel tof boek trouwens, zie onze boekenpagina's.


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be