Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Kinder- en jeugdboeken
Kleuters
Weet-boeken
Filosoferen
Fictie
Boeken rond HB zijn
Leuk leren
 
 
 
 
Voor kleuters
Voor reeds lezende kleuters zijn de boekjes van kika en bob wel leuk.
Die hebben hetzelfde formaat als de boekenvan Geronimo en hebben hetzelfde lettertype.
Naast de verhaallijn staan er ook veel weetjes in

Nieuwe AVI systeem, nieuwe boekjes hebben ze bij Abimo gedacht! En wat voor boekjes!

Ik kon alvast de Nederlandse bewerking inkijken van "De kippetjes, het Beest en de Ridder" van Christian Jolibois en Christian Heinrich, door Thea Dubelaar. Volgens het oude AVI systeem een AVI6, volgens het nieuwe AVIM5. Het gaat om een vrolijk verhaal van kippetjes die ook echt, ondanks de korte tekstjes, een eigen karakter krijgen en die op een leuke manier hun verhaal beleven in tekst en vooral ook mooie tekenngen. Er staat bij "van 7 tot 77 jaar", maar dit is iets wat ook leuk is om lezen voor een kleuter die al aan lezen toe is. Samen lezen kan natuurlijk ook.


Christian Jolibois en Christian Heinrich, Nederlandse bewerking door Thea Dubelaar, De kippetjes, het Beest en de Ridder, Abimo, Kluitman, 2012. ISBN 9789059328242

Olikonijneendpauwpanter

I. Vander Veken en Nicole Rutten, Olikonijneendpauwpanter, Standaard uitgeverij, ISBN 90 76 90090 6

Bespreking:

Een boek over anders zijn, over nergens bijhoren en toch weer ergens thuiskomen, over aanvaarding van wie anders is en een plaats vinden in de wereld.

Voor de kleinsten vanaf 5 jaar zegt de uitgever. Onze kinderen waren 3 en 4, toen ze dit verhaal heel mooi vonden.


Anders is leuk!

Francine Oomen, Anders is leuk!

Bespreking:

Over een kameleon die bij iemand wil horen, maar er pas na veel gezoek in slaagt. Hij komt verschillende dieren tegen, maar is en blijft “anders” (dat is dan ook zijn naam). Tenslotte komt hij zijn eigen soort tegen. En blijkt dat hij ook ergens bij hoort, en dat ook hij (en zijn soort) iets héél goed kunnen (zich verstoppen). Thema’s: het gaat over anders zijn, over ergens willen bijhoren, over dat anders ook echt leuk is, en dat je altijd wel ergens bijhoort, ook als je naam “anders” is.

Ik heb dit boek tijdens een uurtje filosoferen met 4-5 jarige hoogbegaafde kinderen gebruikt (schooljaar 2002-2003), en ze waren er zeer enthousiast over. Ze gingen ook direct aan de slag om anders in te kleuren. (dat was ons doe-moment) en bleven over “anders is ook leuk” verder praten.


Winnie de Poeh boeken

A.A. Milne, Winnie de Poeh, Illustraties: E.H. Sheppard
Uitgeverij Van Goor, Amsterdam, ISBN 90 000 2608 3

A.A. Milne , Het huis in het Poeh-hoekje, Illustraties: E.H. Sheppard, Uitgeverij Van Goor, Amsterdam, ISBN 90 000 2618 0

Beide boeken samen gebundeld:
A.A. Milne, De wereld van Pooh, , Van Goor, ISBN 90 00 02944 9

en nog vele andere vertalingen en van de originele Pooh verhalen afgeleide boeken vind je in de bib en boekhandel...

Bespreking:
Moet het nog? Niet alleen zijn onze kinderen gek van de figuurtjes op zich, maar tegelijk gaat veel van wat je in die verhalen leest erg diep. Pooh die steeds weer verwijst naar het zagemeel in zijn kop, waardoor hij gewoon geen slimme beer KAN zijn. Ioor die wel in een permanente staat van depressie lijkt te verkeren. De onbezonnenheid, impulsivteit en tegelijk de hypergevoeligheid van Teigetje. De onzekerheden van Knorretje. De nood aan regels en structuur van Konijn: allemaal handvaten voor een verder gesprek, waarbij kinderen heel snel de link naar zichzelf en hun eigen problemen/probleempjes leggen.

 

Haas vertelt

Max Velthuijs, Haas vertelt , Leopold, 2002, ISBN  90 258 3581

Bespreking:

De vijf verhalen in dit boek zijn allemaal leuk, poëtisch zelfs, en hebben een filosofische ondertoon.
Het eerste verhaal gaat over een jongen die met zijn zelfgemaakte vlieger de wijde wereld intrekt. Hij komt op een mooie plek waar hij altijd zou willen blijven…
In een volgend verhaal heeft de koning een hekel aan de fabrieken die roken en stinken.Maar geen nood: de molenaarszoon bedenkt een knappe oplossing.
Dan is er nog het verhaal van Olifant die van Krokodil een tijdmachine voor zijn verjaardag krijgt…
De tekeningen van Max Velthuijs erbij maken het natuurlijk helemaal af.
Dit boekje levert gegerandaard veel kijk- en leesplezier.
Om voor te lezen, samen te lezen, om te filosoferen met kleine kinderen.


Toon Tellegen
Webpagina over Toon Tellegen:home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/ttellege.htm

Misschien wisten zij alles

Toon Tellegen, Misschien wisten zij alles, Querido, 2002, ISBN 90 451 0001

Bespreking:
De dierenteksten van Toon Tellegen zijn interessant om mee te filosoferen.  Het boek "Misschien wisten zij alles", groepeert alle "verhalen over de eekhoorn en de andre dieren" die sinds 1984 werden gepubliceerd.  Het zijn verhalen die telkens weer verrassen.  Je kan na lezing van die verhaaltjes, erg rake gesprekken met kinderen voeren. Ik las in een andere bespreking: "Tellegen's versie van de bijbel, alleszins een even populair boek".

Is er dan niemand boos?

Een ander boek van Toon Tellegen gaat over boosheid: "Is er dan niemand boos"? is uitgegeven bij  Querido, 2002, ISBN 90 214 84625.  Bij het boek hoort ook een cb met enkele ingesproken verhaaltjes. Een bundel verhalen die allemaal draaien rond emoties, met als spilgevoel boosheid.  Korte verhalen met dieren zoals de klipdas, de tor, de eekhoorn, het nijlpaard in de hoofdrol, die stilstaan bij hun gevoelens of er door andere dieren op gewezen worden.  Mooie illustraties ook.  

Een moeder: Toon Tellegen heeft een aparte stijl, waarvan ik eerst twijfelde of hij mijn kinderen (5,5 en 3 jaar) wel zou aanspreken.  Maar het boek slaat wel degelijk aan.  De jongste houdt van dierenverhalen, de oudste reflecteer soms over de inhoud.  Volgens mij is het boek ook geschikt voor kinderen tot een jaar of tien om zelf te lezen.

Taartenboek

Toon Tellegen, Taartenboek, Querido, ISBN 90 214 8456 0

Verhalen van taarten, taarten om echt te maken, taarten met véél betekenis.

Ik heb reeds verschillende van de taart-verhalen gebruikt in mijn filosofie klasje

Mijn Vader

Toon Tellegen, Mijn vader, Querido, ISBN 90 214 32854

Van Tellegen's website:
Ik ben Jozef. "Mijn vader" gaat over…inderdaad, over mijn vader.
Mijn vader is de slimste, sterkste, mooiste en vooral grootste man van de wereld. Hij kan àlles! In mijn boekje vertel ik je wat mijn vader zo allemaal kan, en wat hij doet. Hij doet vast niet dezelfde dingen als jouw vader. Nee, mijn vader is werkelijk heel speciaal. Kijk, soms danst hij 's avonds op straat, helemaal alleen, onder een lantaarnpaal en dan tikt hij al dansend tegen mijn raam, tilt mij naar buiten, en dan dansen we samen, in het donker. Ook al roept mijn moeder dan "niet doen, niet doen". Mijn moeder heeft een grote rode hamer waarmee ze mijn vader soms een tik geeft op het hoofd. Maar verder zoenen ze ook wel veel hoor.
Mijn vader doet nog meer leuke dingen. Hij kan zichzelf onzichtbaar maken, en hij kan, met een soort tang, zichzelf omhoog trekken, zodat hij groter wordt, net zo groot als hij dat wil. En hij heeft ook de wereld gered. Ja, mijn vader is heel speciaal.
In mijn boekje staan heel veel tekeningen. Die zijn van Rotraut Susanne Berner. Die kan er ook wat van! En ik, Jozef, zit in het hoofd van Toon Tellegen, je weet wel: die grote verteller die al wel meer dan 1000 verhalen heeft geschreven

Meer lezen over Toon Tellegen? home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/ttellege.htm

 

Derk Das blijft altijd bij ons

Susan Varly, Derk Das blijft altijd bij ons, Lemniscaat, 2001 ISBN 90 6069 552 6
(7e druk, is oorspronkelijk een boek van 1984, titel Badger’s parting gifts, Andersen Press, Londen)

Bespreking
Een boekje voor jonge kinderen over doodgaan, en over wat er van je overblijft. Een zeer poëtisch, mooi verhaal over hoe een oude das eigenlijk graag doodgaat omdat zijn tijd is gekomen, en hoe zijn vriendjes het verlies verwerken, door aan elkaar te vertellen wat ze allemaal van Derk hebben geleerd, en wat ze leuk vonden aan Derk. Helemaal niet zo triestig als het onderwerp zou kunnen doen vermoeden, en echt heel mooi geillustreerd. Het boek bevat ook een goede introductie over het spreken met kinderen over leven en dood, en over verlies.
De kinderen van mijn filosofie klasje (2002-2003, 4 en 5 jarigen) vonden het een leuk verhaal, en zijn nog een tijdje blijven praten over de herinneringen van de dieren uit het boek terwijl ze aan het knutselen waren. We gebruikten de herinnering van één van de dieren, die slingerpoppetjes leerde maken van Derk, als thema van ons knutselwerkje. Al knutselend hadden de kinderen het over wat je allemaal van oudere mensen kunt leren (bv oma kan goed taarten bakken, moeten we zeker van haar overleren voor ’t geval ze zou doodgaan...)

 

 

Er woont een konijn in mijn kop

Hou op met die onzin,’ zegt mam.
‘Er woont helemaal geen konijn in je kop.’
Toch wel.
Maar Flebbel komt alleen te voorschijn
als er niemand is.
Dan gaat hij op mijn schouder zitten
en fluistert verhaaltjes in mijn oor.
Heel grappige verhaaltjes.
Ik lach mij altijd een breuk.
‘Jij bent gek,’ zegt Sofie.
‘Konijnen kunnen niet praten.’
Flebbel wel.

Marc de Bel, Er woont een konijn in mijn kop, Davidsfonds/infodoc, 2001, ISBN 90 6565 976 5

Bespreking

Er woont een konijn in mijn kop is een vertederend verhaal over een heel speciaal vriendje dat in het hoofd van een kleine jongen woont die zijn papa mist. Een prachtige aanzet om te beginnen praten met kinderen over denkbeeldige vriendjes, en waar die allemaal goed voor kunnen zijn.
Een knap staaltje van hoe Marc de Bel in het hoofd van kinderen kan kijken. Bianca Hugens zorgde voor prachtige illustraties, die veel ruimte laten voor eigen invulling.
Vanaf 6 jaar zegt de uitgever. Ik gebruikte het boek tijdens een filosofie klasje met 5-7 jarigen. Ze waren heel enthousiast, en gingen na bespreking van het boekje dadelijk aan de slag om een eigen "konijn" uit te vinden.

Voor wie niet zo'n liefhebber is van de boeboeks-boeken: dit is een héél ander soort boek mensen! Het proberen waard.

Meer weten over Marc De Bel? home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/mdbel.htm

 

Mats en de moedmannetjes, bang in het donker

Schlingemann, K., Mats en de moedmannetjes, bang in het donker, 2002, Luister, Amsterdam, ISBN 90 74892 74 4


 

Lars, de kleine ijsbeer (diverse titels)

De Beer, Hans, Lars, de kleine ijsbeer (diverse titels), De Vier Windstreken

Disney boekenclub (reeks)

VNU tijdschriften,disney boekenclub

Wij kregen dit abonnement "aangesmeerd" via een callcenter enkele jaren geleden... en hebben er nooit spijt van gehad. We hebben die boekjes voorgelezen, ze hebben ze zelf naverteld, en lezen ze nu zelf. Leuke boekjes, de klassieke verhalen natuurlijk maar aangevuld met de "tussentijdse" extra verhalen over de figuurtjes, spreken de kinderen echt wel aan.


 

Plus en Min

Lootens, Ann, Plus en Min, 2002, Clavis, ISBN 90 6822 998 1, 6

 

Ziezo (versjes), tiende druk

Schmidt, Annie M.G., Ziezo, Querido, ISBN 90 214 8167 7

Héérlijk blijft het, deze versjes voorlezen aan onze kinderen! Ze zijn tussen 3 en 7, en genieten ervan. Je kan er vaak even over praten, de versjes zijn open genoeg om een gesprek uit te lokken.

tip: alles over Annie M.G. Schmidt en Fien Westdorp: www.annie-mg.com/

 

Misschien wel echt gebeurd, tweede druk

Schmidt, Annie M.G., Misschien wel echt gebeurd, Querido, ISBN 90 214 8094 8

Allerlei korte verhalen, waar vaak een extra dimensie in zit. Kan je gebruiken om met heel jonge kinderen al te filosoferen, of gewoon om voor te lezen.

tip: alles over Annie M.G. Schmidt en Fien Westdorp: www.annie-mg.com/

Welterusten... Kleine Beer

Martin Waddell Barbara Firth
ISBN 9060696832
bespreking op ouders.nl lezen

Lekker weertje koekepeertje

Carry Slee
ISBN 902691137
Bestaan ook cd-roms van (versjes denk ik, en liedjes)
bespreking op ouders.nl lezen

Het grote boek van Madelief

Guus Kuijer
ISBN 9021472686 (paperback)
bespreking op ouders.nl lezen

Juf Paula peuterverhalen

Een tip van een lezer van deze website:

Uitgeverij Kimio is gespecialiseerd in Peuterboeken.

Nu negeer ik bij boeken altijd de leeftijdsaanduidingen.

De peuters van juf Paula (herfst/winter en lente/zomer) zijn boekjes met korte verhaaltjes voor die kinderen die al (bijna)door het stadium van woordjesboekjes heen zijn maar voor wie prentenboeken/jip en janneke verhalen net aan de lange kant zijn (of niet interesseren).

De juf Paula verhaaltjes bieden ook aanknopingspunten om thuis te gaan knutselen en op de website van kimio ( www.kimio.nl ) vind je ook een soort lesbrieven met suggesties om met het boek aan de slag te gaan.


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be